< VISSZA

FILM/ZENE: Sose halunk meg

Sose halunk meg
magyar játékfilm, 95 perc, 1992
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Koltai Róbert

Zene: Dés László
Forgatókönyvíró:
 Nógrádi Gábor, Koltai Róbert 
Operatőr: Halász Gábor 

Szereplők: Koltai Róbert, Szabados Mihály, Máté Gábor, Jordán Tamás, Kathleen Gati, Lukáts Andor, Blaskó Péter, Pogány Judit

A rendszerváltás utáni évtizedek egyik legsikeresebb magyar filmje, amelynek főcímdala, a Nagy utazás azonnal önálló életre kelt, és máig az egyik legtöbbet játszott filmzenénk. Dés László szerzeménye különös módon került bele a filmbe, ahogy az az NFI Alapfilmek-oldalán is olvasható: Dés László eredetileg a Pantaleón és a hölgyvendégek című vígszínházi előadáshoz komponálta, amely csak 30 előadást élt meg. Amikor a Sose halunk meghez még a forgatás előtt le kellett adnia a betétdalt, beugrott neki a Brazília című bossanova szerzeménye, amihez Bereményi Gézával új szöveget íratott. Eredetileg Malek Andreával énekeltették fel a dalt, mivel a Mario Vargas Llosa-darabban női dal volt, de nem működött, ezért kérték fel Presser Gábort, aki a Vígszínház zenei vezetőjeként jól ismerte, és végül halhatatlanná tette a számot.”

Dés László számos magyar film zenéjét írta, dolgozott Makk Károllyal, Jancsó Miklóssal, Almási Tamással, Dobray Györggyel – az ő szerzeménye Dobray  Szerelem első vérig című kultfilmjének betétdala is, amely a nyolcvanas évek házibulijainak kötelező eleme volt.  A szaxofonos-zeneszerző, aki emellett musicalek sorát is jegyzi (a Sose halunk megből is készült musicalváltozat!), idén töltötte be 70. életévét. Isten éltesse!

A Sose halunk meg feledhetetlen főhőse a csupaszív, talpraesett vállfaárus, aki maga volt az élet hercege. A hatvanas „boldog békeévekben” csak fölkapta unokaöccsét, vitte vásárba, lóversenyekre, megismertette vele a szabadság, a nők, az élet ízeit. Ahol megjelent ruganyos nadrágtartójában, jellegzetes szemüvegében, minden női szívet meghódított, és fogytak a vállfák. ‒ Koltai Róbert legendás kultfilmje a rendszerváltó időszak legsikeresebb filmje volt.

Dés László 2013-ban a recorder.blognak mesélt arról, hogyan vezetett az útja a filmzenékig: 1975-től kezdtem filmzenékben közreműködni, de ekkor már az LGT-vel is játszottam vendégfúvósként, ami aztán tíz évig tartott. Elkezdtek hívogatni filmzenefelvételekre is, Presser Gábor, Vukán György, Mártha István, Novák János ekkoriban nagyon sok filmhez írt zenét és nagyon sokat jártam a filmgyárba szaxofonos szólistaként. A Dögkeselyűt például végigfújom. […] Akkor még úgy ment a filmzenekészítés, hogy a nagy vászonra vetítettek ki a jelenetet és real time-ban játszottunk a felvételre, miközben néztük a képkockákat. Nagyon izgalmas világ volt, ami vonzott. Említettem már a wroclaw-i fesztivált, ott jött oda hozzám Fábry Péter filmrendező, és Nemes István forgatókönyvíró - aki nekem később dalszerzőtársam lett, együtt írtuk a Valahol Európábant és sok mást -, hogy vállalnám-e a Nyom nélkül filmzenéjének megírását. Ez egy esetleges, véletlenszerű dolog volt. Hála Istennek valahogy azt gondolták, hogy én ezt megoldom. Nagyon boldog voltam, és ilyen az élet, nem sokkal később Makk Károly is megkeresett engem és Másik Jánost, hogy készítsük el az Egymásra nézve című film zenéjét, amit az első Dimenzió lemeznek köszönhetünk. Azt hallotta Makk, és annak alapján kért fel minket. És innentől kezdve egyik felkérés hozta a másikat.”

A vetítés együttműködő partnere a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.


Forgalmazó: Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató