FILM/ZENE: 2001 - Űrodüsszeia

2024. április 10. 19:30 - 22:00

Helyszín: Díszterem

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

A filmben Richard Strauss Imígyen szóla Zarathustra és Johann Strauss Kék Duna keringője, valamint Hacsaturján egyik szerzeménye mellett Ligeti György több műve is elhangzik. Ezek a zenekari darabok, az Atmoszférák, a Lux Aeterna, a Requiem és az Adventures Ligeti György 1956-os emigrációja után készültek, amikor kidolgozta a kezdet és vég nélküli statikus zenéről vallott koncepcióját, mely szerint a zene egy olyan állandó metamorfózisban lévő perpetuum mobile, amelyben a hangok és a harmóniák összeolvadnak. Az Atmoszférák és a többi modern zenedarab a 2001: Űrodüsszeia révén világhírű lett és ráirányította a figyelmet a zeneszerzőre, aki avantgárd komponista létére – a korban szokatlan módon – a hétköznapi hallgatók számára is élvezhető zenéket alkotott.

Kubrick egyébként először nem kért engedélyt az elhangzó művek felhasználására, ezért Ligeti pert indított ellene. Mindössze egy dollár összegű kártérítést követelt, kijelentve, hogy nem a pénz miatt, hanem az elv miatt kér jogorvoslatot. A pert megnyerte. A rendező és a zeneszerző kapcsolata a továbbiakban sem szakadt meg, Kubrick a Ragyogásban és utolsó filmjében, a Tágra zárt szemekben is használta Ligeti zenéit.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Rendező: Stanley Kubrick

Forgatókönyvíró: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke
Operatőr: Geoffrey Unsworth
Zene: Richard Strauss, Ligeti György, Johann Strauss, Aram Iljics Hacsaturján

Főszereplők: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Met 2024-25

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató