LUX filmnapok 2023

Május 9. és 12. között ismét ingyenes vetítésekkel jelentkezik a sokszínű európai film ünnepe

2023. május 9. - 2023. május 12.

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

Az európai filmművészet sokszínűségét ünneplő LUX közönségdíj az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti díja, amely a LUX FILMNAPOK keretében mutatkozik be Magyarországon.

A jelölt filmek közül négy alkotást idén is Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatnak a nézők, egy film pedig online vetítés keretében kerül a közönség elé egy későbbi időpontban.

A május 9-én, az Európa-napon induló mozis vetítéssorozat programjaira a belépés díjtalan, jegyeket egy online kvízjáték kitöltésével lehet nyerni az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája honlapján, április 20. és május 3. között.

Köszönjük mindenkinek a nagy érdeklődést, a játék lezárult.

Az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas nemzetközi mozihálózattal együttműködésben megvalósuló program célja, hogy egy határokon átívelő vetítéssorozat keretében minél szélesebb közönség számára elérhetővé tegye a LUX közönségdíjra jelölt európai koprodukciókat, amelyeket az elismerés hagyományaihoz híven összeköt az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális társadalmi, politikai, kulturális kérdések érzékeny és hiteles ábrázolása.

Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy idén már öt jelölt film versenyez a díjért, a válogatás így a témák, megközelítések és vizuális megoldások szélesebb választékát nyújtja. Az értékelési időszak is hosszabb, mindössze két nappal a díjátadó ceremónia előtt, június 12-én zárul, így az utolsó pillanatban is változhat a nyertes kiléte.

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS

A közönségszavazásnak tavaly óta különösen fontos szerepe van a díj odaítélésében, ezért minden résztvevőt arra biztatunk, hogy értékelje a megtekintett filmeket a https://rating.luxaward.eu/hu/ honlapon (1-5 csillag közötti értékelés megadásával).

A győztest a közönség és az EP-képviselők közösen választják ki, mindkét csoport a szavazatok 50% -át adja. A szavazók közül tíz nyertest sorsolnak ki, akik részt vehetnek a június 14-én Strasbourgban megrendezendő ünnepélyes díjátadón.

A 2023-as LUX-filmnapok előzetese


VETÍTÉSI PROGRAM AZ URÁNIÁBAN

2023. május 9., kedd 19:00
A SZOMORÚSÁG HÁROMSZÖGE (Triangle of Sadness)
Svédország, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság
142 perc, 2022
eredeti nyelven, magyar felirattal
Rendező: Ruben Östlund
Szereplők: Harris Dickinson, Dolly De Leon, Woody Harrelson, Thobias Thorwid, Charlbi Dean
Megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

A LUX közönségdíjra jelölt filmek sorát az influenszerek és a dúsgazdagok felszínes világát szatirikusan kifigurázó Arany Pálma-díjas Ruben Östlund-film nyitja, amely decemberben a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv mellett a legjobb férfi főszereplő Európai Filmdíját is elnyerte.

A történet főhősei, Carl és Yaya divatmodellek, akik meghívást kapnak egy luxus óceánjáróra. A szupergazdag oligarchák, fegyverkereskedők és további kétes alakok gondtalan semmittevését előbb a marxista nézeteit harsányan hangoztató kapitány, majd egy mindenkit leterítő tengeribetegség zavarja meg. A hajó viharba kerül és elsüllyed, így a túlélőknek egy kietlen szigeten kell újabb megpróbáltatásokkal szembenézniük. Felborul a társadalmi hierarchia, mivel csak a takarítónő tudja, hogyan kell egyáltalán halat fogni...


2023. május 10., szerda 19:00

KÖZEL (Close)
Belgium, Franciaország, Hollandia
104 perc, 2022
Rendező: Lukas Dhont
Főszereplők: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker
Megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

A két tizenhárom éves fiú, Leo és Remi a gondtalan gyerekkor idilli életét élik. Mindketten szerető családban nevelkednek Belgium egyik gyönyörű vidékén. A nyár hosszú hónapjaiban minden percet együtt töltenek, elmerülnek a saját maguk által kitalált, bonyolult történelmi szerepjátékokban, bicikliznek, frissen szedett gyümölcsöt esznek, és segítenek szüleiknek a gazdaságban. Az iskola kezdete azonban kiszakítja őket érintetlen világukból, intenzív barátságuknak hirtelen vége szakad. Léo nem képes megérteni, hogy mi történt, ezért Sophie-hoz, Rémi édesanyjához fordul segítségért.

Lány című sikeres első játékfilmje után, amely 2018-ban bekerült a LUX filmdíjra jelölt filmek közé, Dhont egy újabb megindító felnövéstörténetet mutat be, amely két fiú barátságára összpontosít. Az alkotás a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol a zsűri nagydíját nyerte. A film hazai premierje a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) díjával ismerték el. A film eddig összesen 48 nemzetközi fesztiváldíjat kapott, és a Legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjra is jelölték.


2023. május 11., csütörtök 19:00
ALCARRÀS

Spanyolország, Olaszország
120 perc, 2022
Rendező: Carla Simón

Szereplők: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou
Megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

A Solé család nemzedékek óta őszibarack termesztésével foglalkozik Alcarràsban, egy kis spanyol faluban. A mezőgazdasági munka azonban évről-évre nehezebb, a megélhetés egyre lehetetlenebb. Az idei termés az utolsó is lehet, mivel a környéken új beruházást terveznek, a területre vonatkozó tervek között pedig a barackfák kivágása is szerepel. A család most először néz szembe egy bizonytalan jövővel, amelyben az otthonuknál is többet veszíthetnek.

Carla Simón katalán forgatókönyvíró-rendező érzékeny családi drámája egy eltűnő világ kegyetlen valóságát ábrázolja. Az alkotás a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, ahol a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat nyerte el. 2017-ben a rendezőnő szívmelengető első játékfilmje, az 1993 nyara is bejutott a LUX filmdíjra jelölt alkotások közé.


2023. május 12., péntek 19:00
BURNING DAYS (Kurak Günler)

Törökország, Franciaország, Németország, Hollandia, Görögország, Horvátország
130 perc, 2022
Rendező: Emin Alper
Főszereplők: Selahattin Paşalı, Ekin Koç, Erol Babaoglu
A film megtekintését a szervezők 16 éven aluliak számára nem ajánlják.

A LUX FILMNAPOK keretében mutatkozik be Magyarországon ez az izgalmas politikai thriller, amelyben egy fiatal, ambiciózus jogászt neveznek ki helyi ügyésznek egy török kisvárosban. A főszereplő a látszólag szívélyes fogadtatást követően egyre feszültebb helyi viszonyokkal szembesül, melyek nyomán egy komoly vízügyi válság közepette kell szembenéznie a helyi hatóságok korrupciójával és fanatizmusával.

Emin Alper török filmrendező legújabb filmjének világpremierjére a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál „Un Certain Regard” szekciójában került sor. Később számos díjat nyert, köztük a legjobb vágás Európai Filmdíját. Filmjében a rendező erős társadalomkritikát gyakorol, reagálva a populizmus világszerte tapasztalható térnyerésére.


Online megtekinthető (részletek hamarosan)

WILL-O'-THE-WISP (Feu Follet/Fogo-Fátuo)
Portugália, Franciaország
67 perc, 2022
Rendező: João Pedro Rodrigues
Főszereplők: Mauro Costa André Cabral, Margarida Vila-Nova

A LUX közönségdíjra jelölt ötödik alkotás João Pedro Rodrigues portugál-francia koprodukcióban készült Will-O'-The-Wisp című filmje. A közeli jövőben játszódó zenés fantáziában Alfredo, Portugália meg nem koronázott királya a halálos ágyán visszaemlékszik ifjúkorára, amikor az erdők védelmében tűzoltónak állt. A tűzoltóságon megismerkedett Afonsóval, ezzel új fejezet kezdődött a szerelemtől és vágytól fűtött két fiatalember életében, akik meg akarták váltani a világot.

Will-O'-The-Wisp május 13-án és 14-én ingyenes online vetítés keretében lesz elérhető. A film megtekintéséhez a https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/LUX_WOTW oldalon lehet jelentkezni 2023. május 12. 12.00 óráig. A hozzáférést biztosító jegyek száma korlátozott, kiosztásuk a jelentkezések sorrendjében történik.

A film megtekintését az explicit szexuális tartalom miatt csak 18 éven felüli nézőknek ajánljuk.


A LUX KÖZÖNSÉGDÍJRÓL

A LUX közönségdíjat 2020-ban vezették be az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia szervezésében, az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas nemzetközi mozihálózattal együttműködésben. Két korábbi elismerés ötvözete: a LUX filmdíjé, amelyet az Európai Parlament 2007-ben alapított a kultúra és a sokszínűség iránti elkötelezettség szimbólumaként, valamint a People’s Choice Awardé, amely az Európai Filmakadémia közönségdíja.

Az eredeti LUX filmdíj hagyományaihoz híven ez az új elismerés és a hozzá kapcsolódó, határokon átívelő páneurópai vetítéssorozat is olyan filmeket helyez reflektorfénybe, amelyeket összeköt az európai identitás sokrétű kérdésköre és aktuális, az európai embereket érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. 

Az európai filmipar szakértőiből (többek között filmkészítőkből, fesztiválszervezőkből, kiállítókból és a 27 Times Cinema projekt fiatal filmrajongóiból) álló testület által kiválasztott öt filmet 2022. decembere és 2023. júniusa között az Európai Unió mind a 27 tagállamában, összesen 24 nyelven feliratozva nézhetik meg az érdeklődők. 



Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató