Molière 400: Tartuffe, avagy a képmutató

Az eredeti, betiltott változat rekonstrukciója - felvételről a Comédie-Française-ből

2022. szeptember 1. 19:00 - 21:20

Helyszín: Díszterem

Hihetetlennek tűnik, hogy Molière-t „a házában”, a Comedie Francaise-ben egy olyan művével ünnepeljék, amelyet a társulat még soha nem adott elő, pedig így áll a dolog. A londoni NT Live vetítésekből is jól ismert Ivo van Hove rendezésében a Tartuffe, avagy a képmutató (Tartuffe ou l’hypocrite) az eredeti változatban került színpadra az év elején. Abban a változatban amelyet az 1664-es versailles-i bemutató után – bár XIV. Lajos királynak tetszett – a francia katolikus egyház vezetőinek kérésére betiltottak. Átdolgozott változatát (Le Tartuffe ou l'Imposteur) végül 1669-ben mutatták be, és így vált közismertté, holott az átdolgozás tompított a mű élén, és öt felvonásosra bővítette azt, míg az eredeti csak három felvonásból állt.

Ivo van Hove azonban a szerző születésének 400. évfordulója alkalmából az eredeti, kiélezettebb verzióhoz nyúlt vissza. A darab a vallási képmutatásról rántja le a leplet. Tartuffe (Christophe Montenez) álszent csaló, aki beférkőzik egy polgári család életébe, miután annak hiszékeny feje, Orgon úr (Denis Podalydés) a megváltót, a bizalmast, a lelki tanítómestert látja benne, az pedig az orránál fogva vezeti őt, sőt el akarja csábítani a feleségét, Elmirát (Marina Hands) is. A most látható rekonstruált változatban például nem szerepel Orgon lánya és annak udvarlója, szorosabb Tartuffe kapcsolata Orgon feleségével (még az is kérdéses, hogy ki csábít el kit), még élesebb apa és fia konfliktusa, és még látványosabb az ellentét Orgon konzervatív világnézete és a sógor Cléante (Loïc Corbery) progresszív, libertin világképe között. A végkifejlet pedig még kérdésesebb, és elmarad a királyi közbeavatkozás. Mint Molière sok vígjátéka, a Tartuffe is kemény társadalomkritika.

Az 1664-es betiltott változatot Georges Forestier rekonstruálta Isabelle Grellet segítségével. A bemutatót a 2021/2022-es évadra, Molière születésének 400. évfordulójára időzítették.

A vetítés a MOLIÈRE 400 - Színházi közvetítések a Comédie-Française-ből című sorozat részeként valósul meg. A sorozat többi előadása itt érhető el >>>

Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673), azaz Molière születésének 400. évfordulója alkalmából 2022-ben az Uránia is csatlakozott ahhoz a programsorozathoz, amellyel a Comédie-Française tiszteleg legillusztrisabb szerzője előtt. Az év során öt előadás közvetítését vállaltuk, valamennyit magyar felirattal, felvételről. A programsorozat együttműködő partnere a Francia Intézet.


Jegyinformációk

Normál jegyár: 3600 Ft.
Kedvezményes jegyár (diákok, nyugdíjasok, pedagógusok számára): 3200 Ft
Kedvezményes jegyvásárlásra a jegypénztárban, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával van lehetőség.


Ez az előadás felvételről látható az Uránia mozivásznán.



Rendező: Ivo van Hove

Szereplők: Christophe Montenez, Denis Podalydés, Marina Hands, Loïc Corbery és mások

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató