"Tisztítótűz tetején álltunk" - Tóth Ilona drámája

2022. június 28. 18:00 - 20:00

Helyszín: Díszterem

Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb perében ítélték halálra Tóth Ilonát, aki ártatlan volt.

„Tóth Ilona tragikus történetéről még ma is többféleképpen vélekednek az emberek. Vannak, akik tíz évvel az után, hogy az akasztófára juttatott lányt hivatalosan is rehabilitálták, még mindig azt ismételgetik, szóban és írásban egyformán, hogy a Domonkos utcai kisegítő kórházban előre megfontolt szándékkal megölt egy embert. Talán mert a nála talált fénykép alapján ávósnak vélte, talán mert attól tartott, ez az idegen fogja feladni az egyik utolsó forradalmi búvóhelyen meghúzódó fiatalokat, Obersovszky Gyulát, Gáli Józsefet meg a bajtársaikat. De olyanok is vannak, akik többévnyi tudományos kutatómunka után végre ki merték mondani, hogy a kádári igazság(?)szolgáltatás a nemzetközi nyilvánosság előtt levezényelt Tóth Ilona-perrel akarta az ötvenhatos forradalom szereplőit ország-világ előtt lejáratni, a szabadság eszméjét a szovjet tankok árnyékában is híven őrző ifjúságot a szabadságharc újraélesztésétől elrettenteni.” (Lőcsei Gabriella, 2010.)

Jelenczki István filmjében Jobbágyi Gábor jogász, M. Kiss Sándor történész, Kiss Réka történész és Kahler Frigyes bíró, történész ismertetik kutatásaik eredményeit, melyek alapján a Tóth Ilona – pert koncepciós pernek tekintik.

 

Rendező: Jelenczki István

Operatőr: Kőrösi András, Bándi Molnár László, Jeleczki István, Szender Gábor

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató