Itáliai utazás: Itt én nevetek

Kosztümös életrajzi film a századforduló nagy nápolyi komikusáról, Toni Servillóval a főszerepben

2022. június 22. 18:30 - 20:45

Helyszín:

A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta (Toni Servillo) a színházak királya. Sikere gazdaggá tette: szegény származású, de vígjátékszerepeinek és Felice Sciosciammocca figurájának köszönhetően (aki kiszorította Pulcinellát a nápolyi közönség szívéből) hamar ismertté vált. A színház az élete, és feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből álló népes családjának élete szintén a színház körül forog. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog. Elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio Jorio lánya című tragédiájából. A mű bemutatójának estéjén botrány tör ki a színházban: a darabot az új nemzedék költői és drámaírói kiabálás, füttyszó és szidalmazás közepette félbeszakítják, míg végül maga D'Annunzio jelenti fel Scarpettát plágium miatt.

Ez volt az első nagy ismertté vált szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak nemcsak Scarpetta számára, hanem az egész családjára nézve is, olyannyira, hogy már-már felborult a famíliát összetartó kényes egyensúly. Scarpetta élete kezdett darabokra hullani, de egy nagyszerű színészi alakítással képes volt szembeszállni a sorsával.

A nápolyi Mario Martone rendező nem először érinti a nagy nápolyi színházcsináló dinasztia munkásságát. Az Itáliai utazás sorozat előző részében láthattuk Martone A Sanitá negyed polgármestere című filmjét, amely Eduardo De Filippo darabjából készült. A filmrendező most Eduardo De Filippo apja, a komikus színész Eduardo Scarpa történetének filmrevitelével állít emléket a fantasztikus teátrumteremtő családnak. Scarpát a szintén nápolyi (a Nápoly közeli Afragolában született), világhírű Toni Servillo testesíti meg, akit ezért az alakításáért a tavalyi Velencei Filmfesztiválon a legjobb színész díjával jutalmaztak.

A vetítésre a mozi normál jegyárai érvényesek.

Az Itáliai utazás sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Együttműködő partnerünk a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

Tovább az Itáliai utazás sorozat 2022. évadának összes vetítéséhez>>

Rendező: Mario Martone

Szereplők: Toni Servillo, Maria Nazionale, Cristina Dell’Anna

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató