Határon túli filmek bemutatója / 2014.5.20-21

Határon túli filmek bemutatója / 2014.5.20-21

Május 20-21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban ismerkedhetnek meg az érdeklődők a határon túli magyar filmművészek legújabb alkotásaival. A vetítésekre a belépés díjtalan, a nyitó díszelőadáson többek között Ferge Roland Berlinben elismerő oklevéllel díjazott, El című etűdje is látható.


A vetítések látogatása ingyenes.

Tovább a vetítési műsorrendhez

Tovább a részletes programhoz és filmismertetőkhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata idén első alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei magyar filmművészek tanácskozással és vetítésekkel egybekötött találkozóját. A budapesti tanácskozás összegzi a határon túli régiókban korábban lezajlott találkozók eredményeit, legfontosabb célja pedig, hogy a Kárpát-medencében élő magyar filmalkotók közösen fogalmazzák meg a határon túli magyar filmalkotók munkáját biztosító támogatási rendszerre vonatkozó javaslataikat. A tanácskozásra Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Vajdaságból 17 alkotó érkezik.

A program keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg a határon túli filmes és televíziós műhelyekben készült alkotások vetítését, alkalmat kínálva a tanácskozás résztvevői mellett a magyarországi filmbarátok és szakmabeliek számára, hogy e filmmustra segítségével megismerhessék az elmúlt egy-két évben Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Szlovéniában készült filmeket. Az érdeklődő közönség a legváltozatosabb műfajokban (természetfilm, dokumentumfilm, animáció, animációs dokumentumfilm, portré, kisjátékfilm, etűd, pszichológiai thriller stb.) 25 művet, köztük több ősbemutatót tekinthet meg. A vetítésekre a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben lehetséges, a szabad helyek erejéig.

A program megnyitója május 20-án este fél 8-kor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében. A program keretében Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke mond köszöntőt, ezután többek közt a Berlinálén elismerő oklevéllel díjazott, az elvándorlás témáját feldolgozó El című etűdöt és a kelet-európai gyárak magánosítását burleszkszerűen megidéző kisjátékfilmet, A romlás virágait láthatják a nézők.

A programban bemutatott filmek tematikájukat tekintve rendkívül széles kört ölelnek fel. Látható lesz többek között a Magyar Művészeti Akadémia tagjairól forgatott portrésorozat Somogyi Győzőről és Kunkovács Lászlóról készített darabja, egy denevérmentő csapat munkáját bemutató Denevérek Erdélyben című ismeretterjesztő film, a Dél-Gömörben élő, zárt társadalmi réteget alkotó juhpásztorok mindennapjairól szóló Pásztorok ösvényein című dokumentumfilm, az alsósztregovai Madách-kastély magyar–szlovák együttműködésben megvalósult rekonstrukciójának története, valamint a helybélieknek munkát biztosító fatelepét elvesztő erdélyi falu lakóinak küzdelme az elszegényedés ellen és az anyanyelvük megőrzéséért (Ingyenkoporsó). Különlegességnek ígérkezik a fiatal szlovéniai magyar alkotók által készített pszichológiai thriller, az Ébredj, és Bálint Arthur Poros öltöny című fesztiváldíjas története az álmok feladásáról, az áldozatvállalásról, az ember törékenységéről. Aktualitása miatt várhatóan nagy érdeklődés övezi majd a közelmúlt ukrajnai eseményeiről Kijevben, Lembergben és Munkácson forgatott Maydan 2.0 című alkotást.

A most vetített alkotásokkal a határon túli és a velük együtt dolgozó magyarországi alkotók értékteremtő és értékmentő munkájára kívánjuk ráirányítani a figyelmet, bízva abban, hogy két év múlva nemcsak akarat lesz új művek bemutatására, hanem hasonlóan gazdag és színes kínálat is.

Vetítési műsorrend:


Részletes program:

2014. MÁJUS 20. KEDD 19.30 - DÍSZTEREM

MEGNYITÓ - Köszöntőt mond BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere és FEKETE GYÖRGY, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

El – etűd (11’)

Az emberekben a kilátástalanság érzete csak fokozódik. A jövőkép elhomályosul, és egész korosztályok, egyre fiatalabb generációk döntenek úgy, hogy elhagyják az országot. Ferge Roland elvándorlásról szló kisfilmje elismerő oklevelet kapott az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Szereplők: Antal Máté, Balog Csilla, Csüllög Gergő, Gál István, Herczeg Dávid, Herpai Istvánné, Minyó István, Móricz Imre, Pintér Anita, Szatmári Gréta, Varga Ferencné

Forgatókönyvíró, rendező: Ferge Roland
Operatőr: K. Kovács Ákos, zeneszerző: Kazai Ági, vágó: Kobra Ágota, Pálfalvi Réka, hangmérnök: Heidrich Roland, gyártásvezető: Szabó „Pista” István, rendezőasszisztens: Kovács Nikolett, produkciós asszisztens: Vicsek Ákos, segédoperatőr: Simon Tamás, zenei munkatárs: Kováts Márton, jelmeztervező: Breckl János
Producer: Ferge Roland

RÖVID TIPPEK MŰVÉSZEKNEK – 12-ES TIPP – animáció (2’)

Egy elvetett tippsorozat megmaradt epizódjának darabja, amely a művészek kreatív folyamatában hívatott segíteni.

Szereplők: Apa és fia

Forgatókönyvíró, vágó, rendező: Gazdag Csongor
Producer: Csubrilo Zoltán, forgalmazó: Art Pictures Film Production

A ROMLÁS VIRÁGAI – kisjátékfilm (32’)

Burleszk, fekete komédia a kelet-európai gyárak magánosításáról.

Szereplők: Döbrei Dénes, Varga Henrietta, Tikvicki József, Junya Ishii

Rendező: Tolnai Szabolcs
Forgatókönyv: Tolnai Szabolcs, Tolnai Ottó, operatőr: Tolnai Szabolcs, Szilágyi Kornél, Hevesi Nándor, Stipan Milodanović, Mirjana Djurić, animátor: Darko Maletin, vágó: Hevesi Nándor, Szilágyi Kornél, zene: Gryllus Sámuel és Hungaryan Sound Painting orchestra
Producer: Atalanta d.o.o.

KISVÁROSI MOZI – a helyi filmszínház utolsó napjai – dokumentumfilm (29’)

Egy visszhangtól hangos, üresen kongó, kisvárosi mozi haldoklik. Minden vetítés előtt a pénztárosnő és a mozi igazgatója lélegzetvisszafojtva, ablakredőnyön keresztül lesik, hogy betéved-e valaki. Aztán eljön az utolsó nap.

Szereplők: Hadnagy Ferenc, Joó Margit

Operatőr, forgatókönyvíró, vágó, rendező: Bálint Arthur
Producer: Durst György, Bálint Arthur, forgalmazó: Transikon


2014. MÁJUS 20. KEDD 16.00 óra - FÁBRI TEREM

PETŐFI-BRIGÁD (munkacím) – dokumentumfilm (10’)

A második világháború végén, amikor a front már Magyarország jelenlegi határai közelében járt, a vajdasági magyarokból partizán zászlóaljat szerveztek, a Petőfi-brigádot.
Az emberek „önként” jelentkeztek. Mindenki elment a brigádba, aki elhitte, hogy a háború után minden más lesz, a dolgozóé lesz a gyár, a földművesé a föld. Az is önkéntesnek jelentkezett, aki félt, hogy talán agyonverik, ha otthon marad. A brigád afféle ideológiai csapás is akart lenni a nácizmusra, hiszen a helybeli németekből és más nemzetiségiekből is szerveztek brigádokat. Jó „poén” volt a németekkel szövetséges népekből, pláne magukból a németekből alakítani csapatokat, hogy korábbi „szövetségesük” ellen harcoljanak.

Rendező: Lavro Ferenc
Operatőr: Bálint Csaba, forgatókönyvíró: Gazdag Olga, Lavro Ferenc, Bálint Csaba

LIFE – dokumentumfilm (13’)

Rendező: Antal Szilárd
Forgatókönyv: Antal Szilárd, operatőr: Nikola Sekerić, vágó: Radojka Wrabatz, hang: Aleksandar Stojšin
Produkció: Urbans & The Antals

„AHONNAN ELINDULTAM...”  – Kulcsár Ferenc-portré (30’)

Kulcsár Ferenc, az egyetemes magyar irodalom jeles képviselője, a Bodrogközben született. A róla készült portréfilmben vallomást tesz keresztyén hitről és mindazokról az értékekről, amelyek követésre méltóak, mert a határon túli magyarság csakis általuk őrizheti meg anyanyelvét, kultúráját.

Rendező: T. Nagy Imre
Operatőr: Nagy István, forgatókönyvíró: T. Nagy Imre, zeneszerző: Viszlai Tibor, Zsapka Attila, KOR-ZÁR, vágó: ifj. Nagy Imre
Producer: Nagy Erzsébet

INÁMI HAGYOMÁNYŐRZŐK – dokumentumfilm (26’)

Immár harminc éve működik a nagykürtösi járásban lévő Inám községben az Inámi hagyományőrző asszonykórus. Azonkívül, hogy a régió valamennyi kulturális rendezvényén fellépnek, állandó résztvevői magyarországi fesztiváloknak is. Ruháikat és Inámra jellemző kötött harisnyáikat saját maguk készítik. Hogy miként teltek és telnek téli estéik, éneklés közben mesélték el nekünk.

Szereplők: Az Inámi hagyományőrző asszonykórus tagjai

Rendező: Gál Sándor
Operatőr: Gál Sándor, Hangácsi István, forgatókönyvíró, vágó: Gál Sándor


2014. MÁJUS 20. KEDD 17.30 - FÁBRI TEREM

KENYÉR – kísérleti film (4’)

Rendező: Antal Szilárd

INGYENKOPORSÓ – dokumentumfilm (92’)

Erdélyben, Kőhalom-állomástelepen valaha jó megélhetést biztosított a helyieknek a fatelep. Ingyen tüzelő, de még ingyen koporsó is járt minden dolgozónak. Mára azonban szinte csak öregek és gyerekek maradtak a faluban, hiszen munkahely nincs. S az elszegényedés mellett megoldhatatlannak tűnik az anyanyelv megőrzése is.

Szereplők: Schneider Dezső, Schneider Ilona, Dombi Emma,  Dombi Nicolae, Barabás András,  Petre Eszter, Szegedi László,  Németh László, Antal Ambrus, Antal Anna

Forgatókönyvíró, operatőr, rendező: Bálint Arthur
Vágó: Simó Csaba
Producer: Buglya Sándor, forgalmazó: Dunatáj Alapítvány


2014. MÁJUS 20. KEDD 16.00 óra - CSORTOS TEREM

WINTER –  (13’)
Kisjátékfilm Csáth Géza A kályha című novellája alapján.

Szereplők: Antal László, Antal Attila, Antal Szilárd, Ábrahám Irén, Palásthy Andrea, Béres Márta, Lidija Andonov

Rendező: Antal Szilárd
Operatőr: Nikola Sekerić, forgatókönyv: Antal Szilárd, vágó: Dubravko Badalić, hang: Aleksandar Stojšin
Produkció: Hammer Creative & The Antals

RAJTAM KERESZTÜL – Portréfilm Somogyi Győzőről (73’)

A portréfilm Somogyi Győző, Kossuth-díjas festőművész életét és munkásságát mutatja be. Az elsősorban vallási témákat feldolgozó, ikonszerű képeket festő kiváló művész 1985 óta elvonultan él, festészete mellett gazdálkodó munkát folytat. Műveire leginkább a történelmi-népies stílus jellemző, de a 20. század avantgárd irányzatai is éreztetik hatásukat; tájképfestészetében meghatározóan jelen van a konstruktivista szemlélet. Bibliai témájú művei kapcsán a művész így fogalmazott: „A kereszténység örömhír, egy vidám dolog. A keresztényi művészetben rejlő szépségeknek, vagyis az örömérzésnek, a diadalnak, a szentségnek, a magasztosságnak a formái lényegileg hozzátartoznak ehhez a vallási élményhez.”
„Ennél a filmnél Somogyi Győző, az ember volt számomra az alap. Az ember, kinek hitelessége adja művészetének igazát. Egy olyan korban, ahol mindent a szétesettség jellemez.” – Bicskei Zoltán

Szereplő: Somogyi Győző
Forgatókönyvíró, rendező: Bicskei Zoltán
Zene: Szabados György, Dresch Mihály, MAKUZ zenekar, operatőr: Csubrilo Zoltán, Iván Attila, vágó: Csubrilo Zoltán
Producer: Magyar Művészeti Akadémia
Gyártó: Art Pictures Film Production, Kanjiža / Magyarkanizsay


2014. MÁJUS 20. KEDD - 17.30 - CSORTOS TEREM

MÁTYÁS, MÁTYÁS – animációs dokumentumfilm (13’)

„Mátyás király Bécsben halt meg kilencvenben, október vége felé, és meg volt mérgezve. Evett fügét, reggelre kész volt. De már éjszaka rosszul volt, és reggel... meghalt.”
Egy animációs dokumentumfilm 13 percben Kolozsvár lakóiról, és arról, hogy mit tudnak a kolozsváriak városuk híres szülöttéről, Mátyás királyról.

Forgatókönyvíró, vágó, rendező: Felméri Cecília
Rajzoló: Jánosi Andrea, animátorok: Csont Zsombor, Kassai Réka, Both Rita
Producer: Muhi András, Lakatos Róbert, Szántai András, gyártó: Inforg Stúdió, Argo Audiovizuális Egyesület

NÉZÜNK EGYMÁSRA? – dokumentumfilm (57’)

A film két nyugat-bácskai személy, egykor volt földbirtokos és béresének közel ötven év utáni váratlan találkozásáról, megrázó élettörténetéről és lelkületéről szól.

Forgatókönyvíró, rendező: Siflis Zoltán H.S.D.
Riporter: Komáromi Ákos, operatőr: Póth Imre
Gyártó: Topolyai Film és Video Tábor – Délvidéki Video Krónika, Szabadka

ÉBREDJ – pszichológiai thriller / dráma (20’)

Miha nagy hibát követett el. Megpróbál továbblépni, de a látomások és a rémálmok megnehezítik a dolgát. Sikerül-e dönteni és új életet kezdeni?

Szereplők: Štampah Miha, Ropoša Anja,  Kovács Sándor, Kovács Kinga, Marton Kristina, Soos Mihael

Forgatókönyvíró, rendező: Horváth Áron
Operatőr: Solarič David, Štalcer Luka, zeneszerző: Novák Márió, vágó: Vida Patrik, Horváth Áron
Producer: Horváth Áron


MÁJUS 21. SZERDA 16.00 óra - FÁBRI TEREM

POROS ÖLTÖNY – dokumentumfilm (76’)

Frici nagyon régen zenész és énekes volt, de feleségét zavarta, hogy mindig úton van, ezért eladta hangszerét. Az élete attól kezdve megváltozott. Kétkezi munkából tartja el családját, és csak ritkán van alkalma színpadra kerülni. Néha meghívják tánctáborokba énekelni, ilyenkor előjönnek a régi emlékek és keseregni kezd, hogy egy asszony miatt eladta a hangszerét, pedig lehetett volna úriember is.

Szereplők: Lévai Ferenc, Lévai Lilla, Kóré Géza, Pál Emil

Operatőr, forgatókönyvíró, rendező: Bálint Arthur
Vágó: Kovács Károly
Producer: Buglya Sándor, forgalmazó: Dunatáj Alapítvány


MÁJUS 21. SZERDA 17.20 - FÁBRI TEREM

LIDÉRC HANGOK – irodalmi filmetűd (12’)

A művészeti produkció alapját Asztalos Alfréd zenei kompozíciói képezik. A szerzőt Csáth Géza komponált művei és Kosztolányi Dezső Lidérc című novellája ihlették. Az improvizatív jellegű szerzeményekben főként a klarinét és a fagott jut szólószerephez az apokalipszis szó felfedő-lemeztelenítő jelentésvonatkozásában, a dob és a nagybőgő pedig a kifejezés elrejtés-elfedés jelentésaspektusait hordozza. A zenei költeményekben drámai módon jutnak kifejezésre Csáth és Kosztolányi próféciái.

Operatőr, forgatókönyvíró, vágó, rendező: Csubrilo Zoltán
Zeneszerző: Grufti Groove, narrátor: Némedi Imre
Producer, forgalmazó: MTVA

RÖVID UTAZÁS KUNKOVÁCS LÁSZLÓVAL – portréfilm (51’)

Kunkovács László néprajzos, fotóművész, az MMA rendes tagja. Etnográfiai, kultúrtörténeti, szociográfiai témáin évekig dolgozik. Fotóművész, azzal a többlettel, hogy témáit kutatói alapossággal dolgozza föl, adattárat, archívumot épít. Egybeköti, ami rég szétszakadt: a tudományt és a művészetet. Hazai gyűjtőútjai után szomszédainknál kutatott, majd hátizsákos expedíciói következtek Szibéria és Belső-Ázsia alig ismert népeihez. Tematikus fotókiállításai Magyarországon 125 helyszínen és 16 külország 36 városában, múzeumokban és külhoni magyar intézetekben szerepeltek.
„Fotói előbb hatottak rám, mint ahogy az alkotót megismertem. Egy közeli, örökkön tudott ősvilág, a nagyszerű Ember sugárzott róluk. Akárha gyermekkoromat látnám...” – Bicskei Zoltán

Szereplő: Kunkovács László

Forgatókönyvíró, rendező: Bicskei Zoltán
Zene: Egyszólam együttes, Berecz András és zenekara, Juhász Zoltán, Pál István, Szabó Dániel zenekara, Ifjú Muzsikás Együttes, operatőr: Iván Attila, Csubrilo Zoltán, vágó: Iván Attila
Producer, forgalmazó: Magyar Művészeti Akadémia
Gyártó: Art Pictures Film Production, Kanjiža / Magyarkanizsa


MÁJUS 21. SZERDA 16.00 óra - CSORTOS TEREM

TÓFENÉK-MELLÉK – Ózsvár Péter keramikus kiállítása – filmetűd (5’)

Ózsvár Péter a közvetlen környezetből és gyermekkorának emlékeiből származó mesebeli égen-járó lényeket kreál, szorgalmasan és kitartóan készítve szárnyas lényeit, és a Tófenéken állva a Megváltógyermek meggyőződésével indítja újból és újból útjukra „agyaggalambjait”.

Szereplő: Ózsvár Péter

Rendező, operatőr, producer: Apczi Jenő
Zene: Dave Holland Quartet: Madarak konferenciája

DENEVÉREK ERDÉLYBEN – ismeretterjesztő dokumentumfilm (24’)

Denevérek. Éjszakában repülő, barlangokba és elhagyott épületekbe húzódó titokzatos lények, akikről sokan azt sem tudják, hogy nem a madarak, hanem az emlősök közé tartoznak. A romániai Erdélyi Szigethegység egyike Európa legtöbb denevérének otthont adó vidékeinek. Az egyre erősődő emberi zavarás azonban sok helyen szükségessé tette a denevérek és a számukra otthont adó barlangok védelmét. A filmben egy denevérvédő csapat nyomába eredünk, akik az Európai Unió LIFE természetvédelmi programjának támogatásával próbálják feltérképezni és megoldani a denevéreket veszélyeztető problémákat.

Rendező: Szabó D. Zoltán
Operatőr: Szabó D. Zoltán, Gábos Ede, Székely Róbert, forgatókönyvíró, vágó: Szabó D. Zoltán, zeneszerző: Fóris-Ferenczi Gábor, narrátor: Rappert Gábor
Producer: Szabó D. Zoltán, Romániai Denevérvédelmi Egyesület
Forgalmazó: Ocellus

PÁSZTOROK ÖSVÉNYEIN – dokumentumfilm (55’)

Egykoron Gömörben is meghatározó szereppel bírt az állattartáshoz kötődő életforma s az ehhez szervesen kapcsolódó pásztorkodás. A falusi közösségtől elszigetelten élő, zárt társadalmi réteget alkotó pásztorság állattartással kapcsolatos ismereteit s a megannyi ősiességet is megőrző pásztorkultúrát generációk, pásztordinasztiák vitték tovább. Dél-Gömör dimbes-dombos lankái közt még ma is látni juhnyájat s a nyájat terelő pásztort.

Szereplők: Katyi Tamás, Katyi Gyula, Cselényi József, Rusznyák János

Rendező: Vörös Attila
Operatőr: Vörös Előd, forgatókönyvíró: Vörös Attila, Varga Norbert, vágó: Vörös Előd, dramaturg: Varga Norbert
Producer, forgalmazó: ARS FORUM o.z.


MÁJUS 21. SZERDA 17.30 - CSORTOS TEREM

A MADÁCH-KASTÉLY ÚJJÁÉLESZTÉSE – dokumentumfilm (30’)

A dokumentumfilmben a felvidéki Bódva-völgyi Stúdió nyomon követi mindazok fáradozását, akik megvalósították Magyarország és Szlovákia határon átnyúló programját. Az Európai Unió támogatásával felújított kastély ünnepélyes átadását követően 2013-ban elkezdődött a belső berendezések helyreállítása. A film a munkálatokat végző szakemberek hétköznapjaiba, nem utolsósorban a „Tragédia” szellemiségét megjelenítő látványtervezés kulisszatitkaiba is betekintést
nyújt.

Rendező: T. Nagy Imre
Operatőr: Nagy István, forgatókönyvíró: T. Nagy Imre, zeneszerző: Viszlai Tibor, Marek Horňák, vágó: ifj. Nagy Imre
Producer: Nagy Erzsébet

KÚTFÚRÁS, AVAGY KINCSKERESÉS MÁSKÉPP – dokumentumfilm (52’)

A film valós szereplők, valódi történetek, délvidéki emberek, kútfúró mesterek és szakmájuk bemutatására vállalkozik. A film, kimozdulva a hazai közegből, elkíséri a szereplőket, a kútfúrók kis csapatait Vajdaság városaiba, falvaiba, elkíséri egészen Belgrádba, Szerbia fővárosába s a környékbeli településekre. Azoknak az ősi szakmát végző embereknek a tapasztalatát kristályosítja ki, akik örökül kapták e földnek az intenzitását és megkapták az ehhez az intenzitáshoz szükséges tágasságot.

Szereplők: Varga Norbert, Vituska Árpád, Pálfi Gábor, Baka József
Forgatókönyvíró, rendező: Fejős Csilla
Operatőr: Ótos András, zeneszerző: Dresch Dudás Mihály, vágó: Ótos András, gyártásvezető: Iván Attila
Producer: Iván Attila (Cinema Filmműhely)
Forgalmazó:  Cinema Filmműhely
Támogató: Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)


MÁJUS 21. SZERDA 19.00 óra - CSORTOS TEREM

„AHONNAN ELINDULTAM...”  – Duncsák Attila-portré (30’)

Duncsák Attila kassai magyar festőművész a kárpátaljai Ungvárról települt át Csehszlovákiába. Művészete kiteljesedését részben annak köszönheti, hogy az anyaországgal állandó kapcsolatot tart. Eddig számos kiállítása volt Magyarországon. 2013. augusztus 6-án kiemelkedő művészeti tevékenysége elismeréseként Áder János köztársasági elnöktől megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. A Bódva-völgyi Stúdió által készített filmben megismerhetjük a művész viszontagságos életútját, hétköznapjait és munkásságát.

Rendező: T. Nagy Imre
Operatőr: Nagy István, forgatókönyvíró: T. Nagy Imre, zeneszerző: Viszlai Tibor, Marek Horňák, vágó: ifj. Nagy Imre
Producer: Nagy Erzsébet

MAYDAN 2.0 – dokumentumfilm (52’)

Ukrajnában 10 évvel ezelőtt több százezren tüntettek a fogalommá vált „Majdan”-on az igazuk védelmében. A szép, új világról szóló álmok azonban nagyon gyorsan szertefoszlottak. Szakértők és laikusok egyaránt úgy vélték, nincs olyan eszme, amiért a csalódott nép még egyszer áldozatot hozna. Diáklázadásnak indult, de egész Ukrajnát megrázta a 2013 novembere óta tartó szembenállás. Kik az ellenfelek, milyen célért és mi ellen küzdenek? Véletlen eseménysorozat, vagy előre megírt forgatókönyv követelt ennyi áldozatot? Mi vezetett ahhoz, hogy sokan önként mentek a biztos halálba Kijev főterén? Kiállja Ukrajna a megpróbáltatásokat, vagy szétszakad az ország? Ukrajna már soha nem lesz olyan, mint az Európa-párti, békés diáktüntetés tavaly december elsejei brutális szétverése előtt volt. Vélemények és tények Kijevből, Lembergből és Ungvárról. Maydan 2.0. Dokumentumfilm Ukrajnáról, az ukrán nép szabadságharcáról – kárpátaljai magyar újságírók szemével.


Alkotók: K. Debreceni Mihály, Sterr Attila, Vass Tamás

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató